Skudru bērzu sulu sīrups

Skudru bērzu sulu sīrups

Bērzu sulas sīrupu ražo no bērzu sulas, kas no senseniem laikiem pazīstama ar dabīgo minerālvielu bagātīgo saturu, kā dabīgais avots antioksidantiem, kā arī pateicoties tās plašam pielietojumam medicīniskos un kosmētiskos nolūkos.

Mūsu kolektīva ražotā bērzu sīrupa izcelsme meklējama ainaviskā Vidzemes daļā, tās neskartās vides, kā arī lielākā un vecākā nacionālā dabas parka sirdī – Līgatnē. Neskartā daba, piemērots klimats, ražošanā pielietojamās inovatīvās tehnoloģijas un labās ražošanas prakses ievērošana veido unikālus priekšnosacījumus, kas ļauj šajā reģionā tapušajam produktam būt naturālam un dāsni bagātinātam ar organiskām vielām.

Produkta tapšanas process sākas ar bērzu sulas tecināšanu laikā, kad zeme sāk atkust un daba pamazām mostas no ziemas. Parasti tas sākas aprīlī un intensīvi turpinās vien dažas nedēļas, laika sprīdim nepārsniedzot pusi no tā laika, ko daba atvēl kļavu sulas tecināšanai. Lietpratējiem tas nozīmē smagu, labi pārdomatu un saskaņotu darbu.

Vidēji 120-200 litru ievāktās bērzu sulas ir nepieciešams, lai radītu tikai vienu litru īstena bērzu sulas sīrupa ekstrakta, kas pamatoti ļauj šo dabīgo organisko produktu uzskatīt par īstu dabā noslēptu dārgumu. Šopavasar mūsu kolektīvs pilienupēc piliena ievāca 140 000 litru bērzu sulas, lai radītu un piedāvātu nobaudīt šo unikālu produktu.

Pēc ievākšanas bērzu sula tiek pakļauta attīrīšanai ar modernām inovatīvām tehnoloģijam – tiek izmantota nanofiltrācija augstā spiedienā, tādējādi attīrot sulu no piemaisījumiem, kā arī samazinot ūdens procentuālo saturu par 90% no sākotnēji ievāktās sulas apjoma.Process tiek paveikts, saglabājot gala produkta – bērzu sīrupa – garšu un kvalitāti. Turpinājumā sulas tvaicēšanai tiek izmantota dabīgā malka. Tvaicēšanas laikā gaisā ceļas ūdens tvaiki ar saldeno piegaršu, kamēr bērzu sula pakāpeniski sabiezē, karamelizējoties cukuram un uzmetot zelta burbuļu miriādes. Rezultātā paliek mazāk nekā 1% no ievāktās sulas apjoma, kuru veido bērzu sulas sīrupa ekstrakts.

Sīrupa tapšanas process vēl nebūt netiek noslēgts, jo iegūtais produkts papildus tiek fermentēts skudrās, bet process uzraudzīts un vadīts ar nepieciešamo rūpību. Darbs turpinās līdz augusta beigām, kad sīrups tiek fasēts iepakojumā izplatīšanai.

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.